Podotherapie
Onze podotherapeut behandelt al uw voetklachten: pijnlijke drukplekken, ingegroeide teennagels, chronische voetwonden, scheefstaande tenen en afwijkingen in de voetstand. Kortom, alle klachten die de voetfunctie belemmeren. Ook de klachten aan enkels, knieën, heupen en rug die voortvloeien uit een afwijkende voetstand, ongewoon looppatroon of verkeerde belasting .
Daarnaast behandelt de podotherapeut aandoeningen die niet door een medisch pedicure mogen worden behandeld, zoals ernstige huid- en nagelaandoeningen. Tevens verzorgen wij de jaarlijkse screening van de voeten van diabetespatiënten. Uiteraard krijgt u bij ons preventieve adviezen om indien mogelijk voorgoed met uw voetproblemen af te rekenen, bijvoorbeeld met aangepaste schoenen.
​
​
Wat doet een podotherapeut?
Podotherapie is een (para)medisch vakgebied dat zich richt op de behandeling van klachten in de lagere delen van het lichaam, zoals de voeten, knieën, heupen en lage rug. Veelvoorkomende klachten die door een podotherapeut worden behandeld, zijn:​​​
-
Hielpijn (Plantaire fasciitis)
-
Voet- en enkelblessures
-
Hallux valgus (Bunions)
-
Ingegroeide teennagels
-
Artritis
-
Diabetische voetverzorging
-
Eelt en likdoorns
-
Platvoeten (Verzakte voetbogen)
-
Achillespeesontsteking
-
Schimmelnagels
Is er verschil tussen een podoloog en een podotherapeut?
Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar er zijn belangrijke verschillen:
Podotherapeuten: Naast het aanmeten van zolen, behandelen zij ook nagel- en teenproblemen, tapen zij voeten, en verzorgen zij wondbehandeling bij diabetes- en reumapatiënten. Podotherapeuten hebben een vierjarige hbo-opleiding afgerond en zijn geregistreerd onder de Wet BIG.
Podologen: Zij richten zich voornamelijk op het aanmeten van zolen. De titel ‘podoloog’ is niet beschermd, waardoor de opleidingsachtergrond kan variëren. Registerpodologen hebben echter een hbo-opleiding en staan geregistreerd bij Stichting Loop en Kabiz
Opleiding en Kwaliteit
Onze podotherapeuten zijn hoogopgeleide paramedici, beschermd onder de Wet BIG en geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Dit garandeert de kwaliteit van de zorg die wij bieden. In tegenstelling tot podotherapeuten hebben podologen geen beschermde titel en varieert hun opleiding. Registerpodologen hebben echter een hbo-opleiding afgerond en staan onder controle van het kwaliteitsregister Kabiz.
Is podotherapie verzekerd?
Podotherapie wordt vanuit de basisverzekering vergoed wanneer er medisch noodzakelijke zorg wordt geleverd, bijvoorbeeld ter voorkoming van voetwonden bij diabetespatiënten. Voor andere patiënten met een verhoogd risico op voetdefecten kan podotherapie ook vergoed worden. Daarnaast wordt podotherapie vaak vergoed binnen de aanvullende verzekeringen.
Heb je een verwijzing nodig voor Podotherapie?
Sinds september 2011 heeft u geen verwijzing meer nodig van een arts of specialist om een podotherapeut te bezoeken. Indien u echter wel een verwijzing heeft van een arts of behandelaar, neemt u deze dan mee naar het eerste consult. Dit kan helpen bij de behandeling en eventuele verzekeringskwesties.
Wat zijn de kosten van Podotherapie?
De kosten voor podotherapie variëren afhankelijk van de benodigde behandeling:
Podotherapeutisch onderzoek: ongeveer € 87
Podotherapeutisch onderzoek, steunzolen, afleverconsult: ongeveer € 229,-
Podotherapie bij Voetzorg: Uw Expert in Voet- en Houdingsklachten
Bij Voetzorg bieden wij uitgebreide podotherapeutische zorg voor diverse voetklachten. Onze podotherapeuten behandelen onder andere pijnlijke drukplekken, ingegroeide teennagels, chronische voetwonden, scheefstaande tenen en afwijkingen in de voetstand. Daarnaast richten wij ons op klachten aan enkels, knieën, heupen en rug, die kunnen ontstaan door een afwijkende voetstand, een ongewoon looppatroon of verkeerde belasting. Onze aanpak gaat verder dan alleen voetproblemen; wij streven naar verbetering van uw algehele mobiliteit en levenskwaliteit.